onsdag 27 oktober 2010

Sotad Kyckling

Dagens lunch intogs på det legendariska lunchhaket WKB (Jag har all anledning att återkomma med fler blogginlägg från denna "kungen av lunchställen")
WKB - A.K.A: Finlandsfärjan
Jag beslutade mig för en "kombo" av rätterna:
  • Sotad kycklingfilé, BBQ-sås och fried rice. (på stora tallriken)
  • Boerwurst med pommes frites och färskostdip. (på lilla tallriken)
Dagens måltid. På den vänsta tallriken märks avsaknaden av pommes frites.
Det smakade mycket gott, men jag är missnöjd med balansen av matvarorna jag fick till på tallrikarna. Jag tog alldeles för lite fried rice och pommes frites (ingen pommes frites alls faktiskt, jag hade inte tillräckligt tålamod att invänta en påfyllning av pommes frites-lådan). Mot slutet av måltiden satt jag och åt bara kött och sås. Synd på en så god måltid i övrigt.

Under måltiden grubblade stoffe över vad det innebär att "sota" mat. Jag visste inte heller, men nu har jag undersökt saken. Efter lite googlande kom jag fram till att "sotad" är "blackened" på engelska, och då kan man läsa på wikipedia:
The food is dipped in melted butter and then dredged in a mixture of herbs and spices, usually some combination of thyme, oregano, chili pepper, peppercorns and salt. It is then cooked in an extremely hot cast iron skillet.
 Det handlar med andra ord om att inte snåla med smöret och kryddorna och bränna på stekpannan (av gjutjärn) ordentligt. Jag gillar konceptet.
/ Risto

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar